Minnesanteckningar lunchmöte Löderups byalag, Glemmingebro byalag och Ystad bibliotek 20231018

Närvarande: Bengt Olhagen och Lennart Söderlund från Löderups byalag, Agneta Andersson från Glemmingebro byalag, Hannah Lagström, Elin Olsson, Ing-Mari Olsson och Linda Willander från Ystad bibliotek

Anmält förhinder: Egon Holdt; Glemmingebro byalag

  1. Vi gick igenom mål/syfte med mötet och det är att dela information, utvärdera vad vi gjort hittills, planera framåt, bestämma lite mötestider och arrangemang att samverka kring.
  2. Biblioteket berättade om varför vi arbetar lite extra med Glemmingebro och Löderup och en del av anledningarna är: ligger längre från staden-viktigt att det finns kulturutbud och att det finns en kännedom om och användande av biblioteken, delaktighet, utveckling av både biblioteksverksamhet, samarbeten och landsbygd. Demokratiarbete, vilket är en av bibliotekets grundstommar, biblioteket är en plats att mötas på och göra sin röst hörd och vi vill göra tillsammans-inte komma med ett klart utbud.

Vi delade ut broschyrer kring höstens arrangemang och aktiviteter på höstlovet för barn & unga.

  1. Vad har vi gjort hittills? Vi har gjort mycket och det har varit lyckat samt vill fortsätta.

I Löderup var Nostalgitrippen och Nyinflyttarkvällen viktiga. På Nostalgitrippen stod biblioteket med bokbussen och hade med böcker och pyssel på fordonstema. Många besökte oss och tittade in i bussen, fick info om närmaste bibliotek, pysslade och lånade böcker. Cykelorkestern som arrangerades av biblioteket var bra att ha med då det fanns många barn på plats som kunde ta del av detta tillsammans med sina vuxna. Bra samarbete, bussen hade en bra placering mitt i händelsernas centrum.

Biblioteket har även deltagit på några av byalagets möten.

Nyinflyttarkvällen var bra, vi fick träffa några nya Löderupsbor, de fick en bibliotekskasse med information om biblioteket samt presenter och vi delade information mellan bibliotek-kyrkan och byalag. Bra nätverkande!

I Glemmingebro har det varit Barn – och familjefestivalen som fortsätter kommande år. Detta var lyckat, biblioteket hade öppet och stod för en föreställning till barn. Biblioteket har deltagit på årsmöte och på flera byalagsmöten.

Satsningar som riktat sig åt båda byarna är: Barnteaterdag, Dialogprocess (frågelådorna), vi har köpt in spel-pyssel- och skaparmaterial i vagnar på respektive bibliotek efter önskemål i dialogrundan och det verkar uppskattas och används.

I Glemmingebro testas i höst både författarbesök och filmkvällar efter önskemål.

Samarbetet fungerar bra. Det är både bra och viktigt att vi finns i gemensamma mötesformer.

  1. På gång/Idéer:

Glemmingebro:

Pubkväll i byalagets regi under Österlen lyser.

Jul 2023: Adventsfika/pyssel? Kan ske t ex 9/12, testa en lördag. Fika, julpyssel, stöpa ljus? Trolldruvan samarbete?

Bjud in till planering i tid. Nyinflyttardag tillsammans, tex en måndag i januari innan Yoga kommit i gång i sessionssalen alt prata ihop oss med yogagänget m.fl.

Barn – och familjefestival maj 2024.

Löderup:

Byalaget delar ut Gulaschsoppa under Österlen lyser. Biblioteksinfo/goodiebags kan delas ut av byalaget i samband med detta.

Författarbesök tis 14/11 kl 19 av Susanne Durlind -gärna samarbete/biblioteket öppet. Biblioteket får gärna inleda med information om meröppet. Efter föreläsningen har byalaget möte och biblioteket är gärna med på detta.

Nyinflyttardag i mitten av januari tillsammans.

Något barnevent, gärna trolleri i februari önskas (inte vecka 8). Gärna något event i Solhällan i början av april/slutet av maj. Kan biblioteket stå för något barnevent? Bokbussen på plats?

Nostalgitripp 6 juni där biblioteket planerar att medverka med bokbussen.

  1. Specialintressen:
    Löderup: hundar, tv, bilar, sport, trädgård (skulle vara intressant med fler praktiska trädgårdsföreläsningar, t ex Gunnel Carlsson/KF på Eklaholm, Systrarna Lindskog, Dahliafarmen, Om trädgårdsåret.

Glemmingebro: Hundar, trädgård (se ovan).

  1. Blandat övrigt:

Dra nytta av att Löderup har en stor pumpaodlare- pumpafestival/Halloweenpyssel kommande år?

Fundera över lokalen för Löderups bibliotek, ligger i skola, mörkt på kvällen, 5 km från byn.

Räfsan i Glemmingebro är välbesökt och en trevlig miljö. Kan biblioteket delta på en lunch?

Löderups strandbad är på väg att bilda ett byalag.

Löderups byalag har inga planer på att ha särskilda representanter som samarbetar med biblioteket. Biblioteket är välkomna att delta på byalagets möten.

Det finns en viss oro för att de mindre biblioteken ska stängas ned. Biblioteket informerade om att det i nuläget inte finns några sådana planer.

  1. Vad behövs hjälp med från andra förvaltningar genom oss alla:

Glemmingebro:
Idrottsplatsen är sorglig, tidigare samlingsplats. Nu går det inte att vara där. Finns inga trevliga platser för att sitta tillsammans, finns en multisportarena men den lutar, vill gärna ha en boulebana, kunna bygga agilitybana tillfälligt när hundägare träffas (då behöver gräs och miljö vara skött). Planket är söndrigt, har börjat rasa, farligt.

Löderup: Det saknas platser att slänga hundbajspåsar, folk slänger på marken. De få papperskorgar som finns ligger nära varandra.

Linda skickar vidare detta och vi bjuder in kollegor från Fritid till kommande möte.

Linda ska också kolla möjligheten att sätta upp information på Räfsan.

Kommentarer inaktiverade.